SOCIAL MEDIA

Puhutaanko suoraan?

8/01/2017
Etupylly. Mikä se edes on? Minkä takia se pimppisana jää pyörimään sinne nieluun niin, että ollaan kuolemassa kilpaa häpeään sekä tukehtumiseen? Miksei pippeliä kutsuta etupyllyksi? Miksi sen lausuminen ei nolota?

Mulle on ollut ihan helppoa puhua lasten kanssa ruumiinosista niiden oikeilla nimillä, Vivianin haaroissa ei viserrä kyyhkynen ja vielä vähemmän sitä koristaa etupylly. Oliveriltakin löytyy se pippeli. Intiimit ruumiinosat, mutta ei yhtään sen häpeällisemmät kuin vaikka korvat tai nenä, ellei me aikuiset sellaista käsitystä niistä anneta. Enkä oikein tiedä, kuinka kasvattaa itsetietoinen sekä itsevarma lapsi, jos hänen täytyy itseään millään tavalla häpeillä. 


Odottaessani Viviania, höpöteltiin Oliverin kanssa lähinnä mukavia tulevasta vauvasta. Luettiin myös melko paljon kirjoja aiheen tiimoilta, mutta koko odotusaika oli melko pintapuolista. Siksi yllätyin, kun Oliver kerran kesken iltasadun kysyi minulta, että mistä ne vauvat tulevat. Kysymys tuli ihan puskista, enkä ollut osannut varautua juuri sen takia, että tuoreessa muistissa oli Vivianin raskausaika. Päädyin vain mumisemaan, että keskustellaan asiasta huomenna, saadakseni pienen aikalisän pohtia mitä ja miten vastaisin.

Viaton kysymys laittoi minut pohtimaan kasvatusperiaatteitani sekä arvojani ihan tosissaan, vaikka pienen alkujärkytyksen jälkeen asiahan oli ihan itsestäänselvä, eikä edes yhtään vaikea.Tiesin, että en todellakaan aio satuilla haikaran tuovan vauvaa, mutta olin silti naivisti ajatellut Oliverin olevan vielä pieni ja ymmärtämätön asian suhteen. Loppupeleissä kyseessä oli ainoastaan oma suhtautumiseni asiaan ja pitikin pohtia, että miksi koin asiasta puhumisen "nolona" ja vaikeana?  Tärkeää on vastata lapselle rehellisesti, mutta ikätason mukaisesti. Seuraavana päivänä sitten kerroin, että vauvat tulee synnytyskanavaa pitkin ja se vastaus riitti. Hetkeksi. Kyllä niitä jatkokysymyksiä alkoi myös hiljalleen tipahdella, hehheh, mutta olen aina vastannut vain esitettyyn kysymykseen, sen enempiä selittelemättä. Ja miten paljon helpompaa näistä asioista onkaan puhua kun niistä vaan alkaa puhumaan, onhan kuitenkin raskaus ja synnytys maailman luonnollisimpia asioita. Ja ne ruumiinosat, kaikki ne.

Haluan, että lapseni voivat kysyä ja keskustella aiheesta kuin aiheesta kanssani ilman häpeän tunnetta. Tietysti tietynlaisen suodattimen kanssa, koska minä tahdon kuitenkin toimia lapsilleni vain vanhemman - en kaverin roolissa. Toivon, että myös mahdollisesti kiperiltä tai kiusallisisilta tuntuvissa asioissa on matala kynnys kysyä minulta tai isältä neuvoja sekä keskustella, mielummin niin, ettei kynnystä olisi laisinkaan. 
Itse vanhempana tahdon ja pyrin olemaan avoin ja rehellinen lapsille, sellainen mitä heiltä itseltäänkin vaadin, oli aihe mikä tahansa. Painotan aina, että lupaukset on pidettävä ja totta on aina puhuttava, silloinkin kun pelottaa mitä totuuden ilmetessä seuraa. Miten voin vaatia rehellisyyttä lapsilta jos en ole sitä itse? 


Miten te olette näistä asioista lapsille puhuneet?

4 kommenttia :

 1. Etupylly haha en ookaan kuulu tollasesta :D Me ollaan puhuttu lapselle niiku ihmiselle ilman höpösanoja,pippeli on pippeli ja pimppi on pimppi.Eetu on kysyny esim.onko tulevalla pikkusiskolla pippeli vai pimppi ja mistä se sitten syntyy.Synnytyksestä sanottiin että tulee alakerrasta ja kun kysy miten se sinne meni nii taiettiin sanoa että siemenestä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo toi etupylly on ihan jäätävä mutta ilmeisesti melko yleinen näiden keskuudessa, joiden mielestä pimppi on jotenkin nolo sana:D

   Poista
 2. Meillä pimppi on pimppi ja pippeli on pippeli. Jos lapsi (meillä kaksi tyttöä) yrittää koskettaa isin pippeliä tai äidin pimppi, sanotaan, että "omaa pimppiä saa tutkia ja räpeltää niin paljon kuin haluaa, mutta toisen pimppiin tai pippeliin ei saa koskea ilman lupaa". Minusta näistäkin asioista on tärkeä puhua. Joskus neiti 2,5v saattaa ihan yllättäen vain todeta, että "isillä on pippeli" ja siihenkin sanotaan vaan että "niin on" ja sitten touhut jatkuvat. Saa puhua, saa koskea itseään ilman häpeää. "Muista pestä korvan takaa, kainalot, napa, pimppi ja varpaan välit" muistutetaan kylvyssä ilman takeltelua minkään ruumiin osan kohdalla. :) Ja jostain syystä mun puhelin yrittää koko ajan kääntää ton sanan "pimppi" muotoon "pimppu" :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pimppu😂 Mut näin meilläkin! Ja just puhuttu että omia saa tutkia mut muiden ei saa koskea eikä muut saa koskea omaan alkkarialueeseen. Ja että ihan missä tahansa ei ole hyvä räpeltää kuitenkaan(kaupassa jne). Ja puhutaan ihan samaan sävyyn kuin niistä korvan taustoistakin!

   Poista

Kiva, jos jätät jäljen käynnistäsi ♥