SOCIAL MEDIA

Yökylässä

7/01/2017
Me ollaan onnekkaita kun meillä on tukiverkosto lähettyvillä. Yökylässä lapset ovat olleet ainoastaan isovanhemmilla, mutta tiedän että tarvittaessa meillä on mahdollista saada myös muualta apua. 

Tiedän, että näin ei kuitenkaan kaikilla ole. Kaikilla ei ole isovanhempia kuvioissa tai isovanhempia ei kiinnosta, tai he ovat siinä iässä, etteivät enää jaksa. Mikä on ihan ymmärrettävää sekin! On isovanhempien etuoikeus olla lastenlasten elämässä ja arjessa, mutta ei missään nimessä velvollisuus hoitovastuusta. Isovanhemman tehtävä on kerätä rusinat pullasta, rakastaa ja hemmotella (rajojen puitteissa) ja kaikki muu on vain ekstraa. Tukiverkosto on kuitenkin mahdollista rakentaa muualtakin, kuin ihan siitä lähipiiristä. Täytyy vaan katsoa vähän outofthebox.

Meidän tulevan vauvan kummiin tutustuin netissä. Tiedettiin toisemme yhden Facebook- ryhmän kautta ja kommentoitiin samoja keskusteluja, mutta ei oltu vaihdettu yksityisviestejä keskenämme. 
Vivian oli puolivuotias ja Oliver hyvin hankalassa iässä, kun avauduin ryhmään kaipaavani omaa tilaa, kun Suvi pyysi minua ja Viviania lentämään heidän luokseen Ouluun. Tartuin tarjoukseen ja vietin viikonlopun Oulussa, jonka jälkeen ollaankin oltu aktiivisesti tekemisissä. 

Muutama kuukausi sitten Suvi perheineen puhui muutosta pääkaupunkiseudulle parempien työpuitteden takia, mutta tukiverkoston jättäminen Ouluun mietitytti. Lupasin, että meistä saa ainakin seuraa ja apua. Kun me sitten lasten kanssa ensimmäisen kerran tänne tultiin, oli pojat liimattuna toisiinsa. Muutamien treffien jälkeen sovittiin ensimmäinen hoitokokeilu ja täällä me ollaan nyt oltu lasten kanssa eilispäivästä asti, jotta Suvi ja Tommi pääsi viettämään parisuhdeaikaa. Lapset on leikkinyt kivasti keskenään, olen saanut touhuta omia ja vähillä riidoillakin ollaan selvitty. On mukavaa, kun lapset selvästi nauttii ja voi itse auttaa perhettä tälläisillä pienillä jutuilla. 


Mistä teidän tukiverkosto koostuu; ystävistä, perheestä? Kuuluuko hoitaminen teidän mielestä isovanhempien vastuulle?

4 kommenttia :

 1. Meillä on molempien vanhemmat lähellä ja muutenkin varmasti aina löytyy joku jos tarvitaan. Omat vanhempani ottavat tyttärenpoikaa melkein joka kuukausi yökyläilemään ja tänä kesänä miehen vanhemmat ovat pari viikkoa pvhoitopaikkana pph:n lomaillessa 7vkoa. Me emme ole tarvinneet pojalle hoitajaa montaakaan kertaa, isovanhemmat haluavat vain aktiivisesti olla pojan elämässä emmekä tietenkään sitä voi evätä heiltä :) Koen kyllä olevani hyvin onnekas tällaisesta tukiverkostosta. Mutta sekin pitää hyväksyä ja muistaa ettei ne isovanhemmat aina jaksa/ehdi/pysty. Miehen vanhemmat näkee poikaa parikin kertaa viikossa ja ottavat mielellään muutamiksi tunneiksi hoitoon, mutta harvemmin yöksi. Omat vanhempani taas näkevät viikon kahden välein ja tykkäävät ottaa poikaa mieluummin yökyläilemään. Olivat juuri asumtovaunulla 4 yötä reissussa. Ja poika viihtyy mainiosti eikä ikävöi koskaan! Minä ehkä ��

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juuri näin meilläkin! Harvemmin tarvitaan hoitoa mutta on vaan kiva kun isovanhemmat mielellään ottavat. Meillä myös miehen äiti usein käy kylässä leikkimässä jne, mun isä ottaa hoitoon ja vie yhteisiin tekemisiin ja mun äiti taas ottaa kerran kuukaudessa/kahdessa yökylään:) ja muutenkin aina välillä. Paljon ollaan kuitenkin tekemisissä. Kiitollinen olen tietysti!:)

   Poista
 2. Miun mielestä on just ihanaa, että on tuolla tavoin yhteisöllistä, että ei tarvitse olla ne mummut tai papat aina hoitajina tai muut sukulaiset. Kuitenkin itse on jotenkin tosi huono ottamaan sitä apua vastaan, vaikka on tarjottu. On helpompaa antaa sitä kuin vastaanottaa. Ikävä kyllä..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No mä olen kyllä tässä asiassa ihan samanlainen, helpompaa on tarjota apua kuin pyytää ja ottaa vastaan.

   Poista

Kiva, jos jätät jäljen käynnistäsi ♥