SOCIAL MEDIA

Raskauskuulumiset

6/28/2017
Raskausajan kuulumiset on jäänyt tällä kierroksella ihan retuperälle ja se harmittaa mua vietävästi. Sen lisäksi, että haluaisin pitää teidät mukana ja ajanhermoilla, on kiva palata selaaamaan vanhoja fiiliksiä ja tuntemuksia siinä vaiheessa, kun vauva on jo syntynyt ja raskausaika painunut unholaan.Maaliskuussa palasin vakityöhöni, jonka lisäksi tein toiminimellä ripsiä ja keikkaa Helsingissä Päivin luona. Siihen lisättynä miehen vuorotyöt ei blogille yksinkertaisesti ole jäänyt aikaa. Nyt kuitenkin kun olen sairaslomalla, josta aloitan loman ja äitiysloman on taas aikaa palata tietokoneen äärelle. Joten otettaisiinko sellainen maratooni kuulumispostaus NYT?

Jäin tosiaan tässä kesäkuussa sairaslomalle selän takia. Pidin itseäni alkuvuoden niin kiireisenä, että en ehtisi ajatella kipua, mutta lopunviimein kunto antoi periksi. Oikea jalka alkoi taas olla vasenta heikompi ja väsyä herkästi, sekä pahimmillaan lähteä yhtäkkiä alta.  Lopulta selkäkivut oli niin kokonaisvaltaisia, että valvoin kaiket yöt ja koitin vain pysyä tajuissani päivisin, niin kivuilta kuin väsymykseltä.

Ensimmäinen lääkäri jolla kävin oli sitä mieltä, että en ole vain venytellyt tarpeeksi ja vähät välitti, mitä minulle oli aiemmissa raskauksissa niin fysioterapeutti kuin lääkärit sanoneet. Että kun tuota painoa on ja kun venytellä pitäisi, noidannuolet vaan vaivaa ja mun kipukynnys on vaan niin matala. Pakko myöntää, että saatoin hieman hermostua ja kyseenalaistaa tämän herran arviointikyvyn päätellä kahdesti synnyttäneen kipukynnyksestä yhtään mitään. Pahoittelin myös, ettei vartaloni nyt ihan viimeistä huutoa ole, mutta ei silti ylipainonkynnystä ylitä. Saatoin myös häneltä kysellä, että minkälaista venyttelyä hän ajatteli minun (ylipainoisena) raskaana olevana harrastavan ja ihanko sillä sitten pärjään töissä loppuun asti. Ja että painotan olevani r a s k a a n a ja hänen tilannetaju saattaa kaivata petraamista. :D Viikon päästä siitä kävin kuitenkin omalla työterveyslääkärillä, joka oli monen aiemman lääkärin kanssa samaa mieltä siitä, että todennäköisesti kyseessä on ihan rakenteellinen vika. Raskaus ja sen tuomat muutokset vartalossa on selälle liikaa ja lopputulos onkin sitten tämä, että riittää kun imuroin yhden huoneen asunnossamme kun täytyy jo pistää jalat ylös ja ottaa loppupäivä iisisti.

Muuten raskaus on sujunut hyvin ja vauva on hyvin aktiivinen. Pelkokin on aiemmasta lieventynyt, vaikka aina tasaisin aikavälein koittaa nostella päätään. Muisti mulla pätkii aiempaakin enemmän ja olen unohtanut neuvolan KOLME kertaa, vaikka mulla tulee käynneistä viestillä muistutus. Tämän johdosta olin tänään ensimmäistä kertaa neuvolalääkärillä ja käyntinä tämä oli vasta neljäs. 
Kuinka pitkällä: 29+3

Paino: n.13 kg ensimmäisestä punnituksesta... 

Muut arvot: Verenpaineet mulla on ollut matalalla niin ilman raskautta kuin jokaisen raskauden aikana, nytkin vain himpun päälle 100. Hemoglobiinia mulla ei otettu nyt ollenkaan, vauvan sydämensyke oli 145 ja sf-mitta 28. 

Muutokset vartalossa: Turvotus, kohta silmät uppoaa kasvoihin

Mielihalut: Mustat kovat pantterit! 

Nukkuminen: Selkävaivat, närästys ja vauvan yölliset bileet pitää huolen siitä, että nukkuminen on utopistinen ajatus

Hermostuttaa: Kuinka hidasta tämä loppuodottaminen on.. Ja se, että ehditäänkö tehdä suurimmat remontit alta pois ennen vauvan tuloa. 

Vaivat: Selkä ja närästys. Oikean jalan väsyminen.

Erityistä: Veriryhmäni on RH negatiivinen ja jokaisessa raskaudessa on täytynyt selvittää vauvan veriryhmä. Aiemmissa raskauksissa on veriryhmät olleet mun kanssa samat, eikä asialle ole tarvinut tehdä mitään. Nyt kuitenkin vauva on RH positiivinen ja sain pistoksen D-antigeenia.
"Raskauden aikana Rh-veriryhmillä on merkitystä, jos äiti on Rh-negatiivinen ja sikiö on Rh-positiivinen. Rh-negatiivisuus (Rh-) tarkoittaa käytännössä sitä, ettei henkilöllä ole punasolujen pinnalla Rh-veriryhmäjärjestelmään kuuluvaa D-antigeenia. Rh-positiivisella (Rh+) henkilöllä puolestaan on punasolujen pinnalla vastaava D-antigeeni."

Mieliala: Vaihteleva, hyvin vaihteleva. Kaikki tunneskaalat voi käydä läpi yhden minuutin aikana.

Odotan: Synnytystä ja sitä, että saan julkaista teillekin vauvan nimen joka on IHANA
4 kommenttia :

 1. Kiva että kaikki on hyvin. Perässä tullaan viikolla 23+jotain...Yllättävän vähän neuvolola käyntejä on ja täälläpäin ei ole yhtään lääkärineuvolaa jos tarvetta ei ilmene mikä kovin huolestuttaa kun aiemmissa raskauksissa on ollut. Synnytyspelkoon ei juurikaan otettu kantaa vaan käskettiin rauhoittua ja nauttia raskaudesta,,helppo toisen sanoa..Oikein ihanaa kesää teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo niin on, todella vähän! Toisaalta aika omalla painolla tämä raskaus menee, että en usko että enemmälle olisi tarvettakaan. Kannattaa olla yhteydessä pelkopoliin jos yhtään tuntuu siltä!:)

   Poista
 2. Voi Ihana, olettepa keksineet omaperäisen ja kuvaavan nimen tulevalle vauvalle! :D

  VastaaPoista

Kiva, jos jätät jäljen käynnistäsi ♥