SOCIAL MEDIA

Ei nimi miestä pahenna, varsinkaan jos jää ilman

5/13/2017
Olen aina rakastan nimien pohtimista ja pyörittelyä, oli sitten vauvaa tulossa tai ei. Olen miettinyt tulevien lapsieni nimiä jo ollessani itse vielä lapsi, sekä silloin kun ajattelin että en edes tahdo lapsia. Nimien miettiminen on vain niin mielenkiintoista!

Oliverin aikaan muistan, että omat lempparini olivat Eelis, Oliver ja Leo. Vivianin nimen taas olin päättänyt jo ollessani 15- vuotias ja vain toivonut saavani sen joskus myös käyttöön. Muita nimilemppareita Vivianin raskausajalta oli mm. Lavenia, Livia, Lilia, Isla, Lilian, Elle, Ellen, Lumi, Vilja, Hilja, Aisla, Odette ja Odessa ja osa näistä edelleen miellyttää. Pojalle taas nimisuokkareita tuolloin oli esim. Eliel, Eemi, Eeli, Elia, Elja, Elliot,  jotka taas nyt kuulostavat liian yleisiltä eikä yhtään meidän kolmikkoon sopivalta.Nyt jos meille tulisi tyttö ajaisin varmaan väkisin läpi nimen Eeden. Muita tällähetkellä vahvoja tyttönimilemppareita olisi ollut Beeda, Leona ja Valma mutta kyllä tuo Eeden oli silti ehdoton ykkönen. 

Sen takia nyt on ollut todella hankalaa hyväksyä, ettei meillä ole mitään selkeää nimilempparia. Tiedän että vielä on todella hyvin aikaa miettiä, mutta mulle itselle olisi tärkeää että se nimi tuntuisi suussa jo tutulta vauvan syntyessä ja vauvan näkeminen vain sinetöisi nimen. Että voisi jo aloittaa lempparinimien pyörittelyn ja koko nimen kokoamista. Mutta ei, tällä kierroksella ei ole ollut yhtäkään sellaista tuo se on nimeä ja se ahdistaa. On monta kivaa ja todella kivaa nimeä, mutta ei sitä THEnimeä.
Olen niminatsi ja se saattaa hieman rajoittaa tätä pohdiskelua. Siinä missä Ossi pilaa jokaisen nimen vääntämällä niistä jotakin, minä taas ylianalysoin nimien yhteenmätsäävyyden kanssa. 

Vaatimuksena olisi siis se, että kaikkien kolmen lapsen nimet sointuvat hyvin yhteen. En ole ikinä liiemmin tykännyt  liikaa toisiinsa rimmaavista sisaruksien nimistä ja muutaman arvailut Vivianin raskausaikana, että tuleeko Oliverille Olivia-sisko lähinnä ärsytti ja huvitti mielikuvituksettomuudellaan. Oliver ja Vivian ovat keskenään hyvin erilaisia nimiä, mutta molemmat pehmeitä ja yhteensopivia.

Koska sisaruksilla on vähän vahingossa suomenruotsalaiset nimet, on se vaatimuksena myös kolmannelle. Se ei kuitenkaan saa olla liian ruotsinkielinen, koska sukunimi on todella perinteinen suomalainen ja haluamme että nimi on helppo myös suomalaisen lausua.

Nimen täytyy alkaa jollain muulla kuin O tai V ja kirjoitusasun täytyy olla sama, kuin ääneen lausuttuna. Jos vauvan nimi alkaisi O tai V - kirjaimella, jäisi toinen sisaruksista ulkopuoliseksi nimensä kanssa, enkä itse ole ikinä ymmärtänyt miksi Suomessa, jossa sanat lausutaan samalla tavalla kuin kirjoitetaan, on Nooria kirjoitetaan yhdellä o:lla.
Nimi ei saa myöskään päättyä -r tai -an samasta syystä, että se rimmaisi silloin enemmän vain toisen sisaruksen nimen kanssa. Nämä kriteerit karsivat heti jo muutaman nimiehdokeistani; Kaspian ja Alvar.Nimien on siis kaikkien oltava selkeästi erilaisia, mutta kuitenkin keskenään yhteneviä, jessus miten hankalaa osaankin tästä tehdä.

On meillä nyt kuitenkin YKSI nimi joka täyttää kaikki kriteerit ja on jopa miehen hyväksymä. Saatan kyllä vaatia tästä hyväksynnästä ihan kirjallisen sopimuksen allekirjoituksen kera, koska en pistäisi päätäni pantiksi etteikö mies ehtisi mieltään muuttaa.

Jos teillä tulee jotain nimiehdotuksia jotka täyttäisi nämä älyttömät kriteerit niin saa ehdottaa! Miten teillä on nimipohdinnat mennyt? Onko toinen saanut tahtonsa läpi vai oletteko olleet yhtä mieltä?

14 kommenttia :

 1. En nyt osaa sanoa miten nämä sointuu yhteen Vivianin ja Oliverin kanssa, mutta ainakin ne on suomenruotsalaisia, taipuvat suomalaiseen suuhun ja eivät pääty -r tai -an; Abraham, Anton, Lukas, Benjamin, Daniel, Rafael, Rasmus, Samuel, Herman, Topias, Tomas ja Jeremias.

  Ja ymmärrän sun tuskan nimien pähkäilyn suhteen. Jos meille joskus tulee kolmas niin hän jäisi varmaan nimettömäksi ellei olisi poika, koska en kyllä keksisi enää toimivaa nimeä tytölle joka sopisi Sofia ja Miljan kaveriksi. Ainakaan näin äkkiseltään. 😅

  VastaaPoista
 2. Hyviä pointteja sulla! Ja tiedän ton tuskan nimen keksimisen kanssa.. meillä oli nimi valmiina kun poika syntyi, mutta hän ei näyttänyt _yhtään_ sen nimiselle, joten pähkäiltiin sit vähän lisää :D Josua tai Joosua, Anton/Antton tai Eemil on mun ehdotukset

  VastaaPoista
 3. Siis mua vähän ärsyttää, et meillä tytön nimi tulee toisaalta sointumaan vaan enemmän toisen kanssa, mut sit toisaalta se ei taas sovi kummankaan kanssa, vaikka Juuso ja Eemikin on niin erilaiset! En muista missä mainitsin nimen niin, et joku kerto kaikissa lasten nimissä olevan kaks samaa vokaalia vierekkäin niin se nyt helpotti vähän omaa tuskaa. :D Meillähän pojat on Aleksander ja Casper. Molemmista koitin saada Oliveria ja oisin saanu sen nyt kolmannelle toiseks nimeks. 🙈

  VastaaPoista
 4. Oliver, Vivian ja hmm..Maxim? :)

  VastaaPoista
 5. Miten mulla tuli heti mieleen Edvin. 🤔

  Ja nimet on vaikeita, tosi vaikeita. Tsemppiä "arvontoihin" 😅👌🏻

  VastaaPoista
 6. Julius! Loppuu konsonanttiin, mutta ei samaan. Ihana blogi, aiheuttaa vaan vaarallisesti vauvakuumetta.

  VastaaPoista
 7. Ihanaa kun joku muukin on niminatsi! :) Meille on tulossa vasta toinen (la jokusen päivän sua myöhemmin), mutta oi voi tätä nimiasiaa. Saisi olla jotenkin etäisesti yhteensopiva esikoisen kanssa, ei missään nimessä liian mätsäävä. Pitää alkaa eri kirjaimella kuin kenenkään meidän kolmen nimi, mikä karsii pois pojan kohdalla kaikki hyvät A- ja E- alkuiset nimet. Ei mieluiten myöskään samalla kirjaimella kuin sukunimi tai toinen nimi, joten taas pari kirjainta jää pois. Pojalle toinen nimi on valmiina ja koska se päättyy konsonanttiin, olisi etunimen kiva loppua vokaaliin. Sukunimi meillä on pitkä, joten etunimi saisi olla suht lyhyt mutta nyt olen alkanut angstata sitäkin, ettei se voi olla 4-kirjaiminen kun muuten perheessä on kolmella 4-kirjaiminen nimi ja yhdellä 7-kirjaiminen - ihan epätasapainoista. :D Sukunimeä myös saa olla aina tavaamassa, niin etunimi pitäisi olla toimiva ilman selittelyjä eli just ne Noorat yhdellä oolla jää saman tien pois.

  Ja sitten tietysti vielä kaiken päälle mun henk. koht. fiksaationi siihen, että nimipäivä on oltava - siispä nimen tulee löytyä suomalaisesta nimipäiväkalenterista. Tämä toki helpottaa siinä, että ei muuta kuin nimipäivälistaus käteen ja sieltä poimitaan ne, jotka täyttää kriteerit. Tytölle nimilista on huomattavasti pidempi, poika taas hankalampi. Onneksi tässä on vielä hetki aikaa pähkäillä! :)

  VastaaPoista
 8. Meillä tuli nimi selkeästi vasta Aislan syntymän jälkeen silloin! :) Jotenkin sen osasi yhdistää vasta naamaan paremmin :D :D

  VastaaPoista
 9. Jos hän on tyttö niin Luna olis ihan täykky nimi!

  VastaaPoista
 10. Ehdotan nimeä Kaspar, se on kuin sekoitus lemppareistasi Kaspianista ja Alvarista.

  Siinä on molempien lasten nimen lopusta yksi kirjain:

  ViviAn
  OliveR > A+R = Kaspar.

  Molemmat saavat siinä sisarusparin :)

  Anna

  VastaaPoista
 11. Caius/Kaius, Leon, Noel, Benjami, Edvin

  VastaaPoista
 12. Noel kävisi mutta se tuntuu olevan joka toisella pikkupojalla nimenä!😬

  VastaaPoista
 13. Meillä Nora lausutaan ihan yhdellä o-lla :) Eli hän ei ole Noora yhdellä o-lla vaan hän on Nora, lausutaan kuten kirjoitetaan :)

  VastaaPoista

Kiva, jos jätät jäljen käynnistäsi ♥