SOCIAL MEDIA

VOIHAN LAPSILISÄT

12/28/2014
Tiedän poikkeavani äitimaailman valtavirrasta ajatuksillani ja suututtavani ammattimielensäpahoittajia. 
Tämä aihe on sellainen, josta en jaksa hiuskarvojani menettää, tunkea hernesatoa kärsääni tai haukkua valtiota. Nääh.

Asiat on meillä täällä kotomaassa aika mallillaan. Koulutuksen suhteen kaikilla on samat edellytykset, terveydenhuolto ilmaista, hampaita saat huoltaa ilmaiseksi täysi-ikäisyyteen asti ja neuvolapalvelut maksuttomia. 
Saadaan katetta tilille kotona olemisesta ja peiton heiluttelusta seurauksineen.
Kaikesta huolimatta valitamme, että meille maksetaan kotona olosta liian vähän ja liian vähän aikaa.


Meillä tuetaan lapsen kanssa kotona olemista kolme vuotta, mielestäni melko pitkään kuitenkin. 
Myönnän, että ei minustakaan summa mikään suurensuuri ole, mutta voisihan se olla kokonaan olemattakin. 
Ainahan olisi kivempi saada vähän enemmän, parempaa palkkaa ja voittaa lotossa.


IMG_8411 


  
Ei se meillekään riittänyt ja siksi minä palasin työelämään osa-aikaisesti Oliverin ollessa yhdeksän kuukautta. Tämän toki mahdollisesti se, että tehtiin vuorotöitä ristiin eikä poika tarvinnut päivähoitoa. 
Ja bonarina me saatiin edelleen kodinhoitotukea.
Olinkin pudota penkiltä kun soitin Kelaan lakkauttaakseni kodinhoitotuen laittaessani Oliverin päiväkotiin osa-aikaseksi ja kuullessani, että koska teen alle 30 h viikossa, olen oikeutettu tukeen joka on niinkin suuri, että kattaa päivähoitokustannukset ja parikymppiä jää päälle. Käsittämätöntä.
En kehtaa nurista, en sitten tippaakaan. 


Siinä missä tasa-arvoisen avioliittolain läpimeno puhutteli, puhutti lapsilisien tuleva leikkaus monta äitiä. Kyllähän minä sen myönnän, että on varmasti parempiakin päitä leikata.
Ei meilläkään todellakaan mitään kroisoksia olla ja ylimääräinen raha on aina tarpeen jokaista penninjetiä myöten.
Ymmärrän yksinhuoltajat tai perheet, joilla yksinkertaisesti on niin tiukkaa, että kympinkin leikkaus on iso menetys taloudellisesti. Mutta miettikääs, meneekö muuten kuukaudessa kymppi johonkin ei niin tarpeelliseen? Tupakka, alkoholi, energiajuomat? Onko se kympin menetys niin suuri, jos rahaa on laittaa sen altakympin johonkin turhaan?

Moni äiti sanoo ehdottomasti säästävänsä lapsilisää lapselle ja moni kyseisistä äideistä on ensimmäisenä äänessä. Enää ei oma ymmärrykseni taivu. Kuinka on varaa laittaa koko lapsilisä lapsen säästöpossuun, jos kuitenkin kympin leikkaus aiheuttaa taloudellista ahdinkoa?

Ärsyttääkö silloin se, että oman lapsen varallisuus nyt kärsii? Vai se, että nyt sitä säästöpossua joutuu lihottamaan kympin verran omasta lompakosta?
20141226_113817 Kyllä minä vaan sanon olevani kiitollinen ylipäätään siitä, että saan pientäkin rahallista avustusta lapselleni. 
Olen mielestäni onnekas, että minulla on mahdollisuus valita olla kotona kolme vuotta ja saada siitäkin rahaa. 
Edes sen vähän.


Lapsilisäkin nousee sitä mukaan mitä lapsia tulee, miettien kuitenkin, että tarvittavien asioiden määrä vähenee lapsen kasvaessa ja materiaalia pystyy kierrättämään sisarukselta toiselle. 

Jos meille maksettaisiin kuukausipalkan tavoin kotona olemisesta, kuka töihin kaipaisi? Kyllä minä ainakin kernaasti makaisin sohvalla ketarat ojossa kattoon räkien, maksaen lapsenlikalle lasten kaitsemisesta- koska on varaa. Mieluusti siihen asti, että lapset tekevät itse kotityönsä ja toisivat leivän pöytään.

46 kommenttia :

 1. Oon (taas) täysin samaa mieltä :)
  Pitää olla iloinen siitä että saadaan kuitenkin jotain. Vaikka minäkin myönnän, että kodinhoidontuki tuntuu vähältä.. mutta jossain maissa ei todellakaan saada mitään, ja äidit menee töihin jopa 3kk lapsen synnyttyä.
  Jos oltas alunperinkin saatu lapsilisää se kymppi vähemmän, nii ei ees kukaan osais valittaa. Tällei leikattuna se tuntuu tottakai monen mielestä väärältä, ja että ennemmin olis nipistetty mistä tahansa muualta.
  Tosiaan, tupakoivilla se kymppi menee kahessa päivässä. Mäkin tuhlaan varmasti joka kuukausi sen kympin johonkin hölynpölyyn, mikä olis voinut jäädä ostamattakin. Kaikilla ei tietenkään ole näin, ja aidosti kurjaa jos se kymppi kuukaudessa vaikuttaa talouteen ratkasevasti :(
  -Cindderella

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukaan ei varmasti valittaisi jos olisi aina ollut kympin pienempi :D ja juu musta on kurjaa jos joidenkin talous oikeasti siihen alle kymmeneen euroon kaatuu.

   Poista
 2. Mainio postaus ja oon täysin samaa mieltä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva nähdä että näin moni on mun kanssa samaa mieltä :) luulin saavani heti haukut :D

   Poista
 3. Juurikin näin. Ah ihana blogi.

  VastaaPoista
 4. Olen aika samoilla linjoilla.
  Mielestäni näillä valittajilla olisi syytä myös miettiä oia asuiskustannuksiaan. Pitää saada se juuri velkarahalla ostettu talo ja auto maksettua ja lapsille merkkivaatteet päälle... Tai jos ei edellä mainittuja niin asutaan isossa talossa vuokralla, johon menee rahaa saman verran kun asuisi omassa talossa.
  Me ollaan valittu vähän eri reitti ja vaikka ei rahassa kylvetäkään (ei varmaan kukaan), niin saadaan hyvin maksettua kaikki velat hätätapauksessa vaikka pelkästään mun paskanlappaajan palkalla, jos miehellä ei ole töitä ja paskanlappauksenalalta niitä löytyy...
  Jos ei selviä hätätapauksessa vain toisen palkalla ja tuilla, niin olisiko syytä katsoa mihin kaikki rahat menee? Voisiko asua pienemmässä talossa? Voisiko säästää lämmityskuluissa ja sähkölaskussa? Nykyaikaiset rakennukset tosin ei anna kovinkaan suurta vaihtoehtoa lämmitykseen... mulla olisi nykyrakennuksista muutama asia hampaankolossa, mutta se ei enää liity kovinkaan vahvasti aiheeseen :D.

  Mielestäni Suomessa on vain valinta kysymys haluaako jäädä lasten kanssa kotiin vai palata työelämään. Uhrauksia se kotiin jääminen vaatii. Henkisestikin ;D.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu kyllä valintoja valintoja ; )
   Nykyään ollaan kaikkimullehetinyt ja eletään ihme pilvilinnoissa..eletään yli varojen. Ja kitistään kun ei saada tarpeeksi kelalta pätäkkää ylläpitämään haavemaailmaa;)

   Ja kyllä! Minä palasin töihin myös henkisistä syistä=D

   Poista
 5. Kerranki joku joka ajattelee samalla tavalla kun mä!! Hyvä teksti!<3

  VastaaPoista
 6. Samaa mieltä! Paitsi että kaksosille kaipaisin kyllä korotusta, heidän kanssa kun MITÄÄN ei voi kierrättää. Silti ärsyttää nää ammattivalittajat joiden mielestä kaikki pitää olla ilmasta ja kaikki raha pitäisi tulla kelalta. Hohhojjaa! :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Noissa tilanteissa hommahan on tietysti toinen ja kaikki joutuu hommaa tuplana :/ ja kyllä ärsyttää tapavalittajat :D kaikki pitäs saada Ilmaitteeksi ja rahan tulla kukkaroon mitään tekemättä.

   Poista
 7. No kovin lyhytnäköistä jos ei ymmärrä kuinka ne kulut eivät tosiaankaan pienene lapsen kasvaessa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No materiaalisesti. Ei kasva yhtä nopeaa yms. Eri asia on harrastukset jne mutta eihän valtion niitä kuulu kustantaa?

   Poista
  2. Hmm.. Ehkäpä tulet huomamaan aikanaan että todellaki ne kulut vaan kasvaa isomman lapsen kanssa... Ja myös tuo että useampi lapsi tulisi halvemmaksi, uskaltaisin epäillä että päinvastoin, vaikka osittain tavaroita ja vaatteita voikin kierrättää. (Ja by the way voihan sitä harrastaa sen yhenki kanssa) Kuitenkin ne suuremmat kustannukset tulevat esimerkiksi asumismenojen ja talouskulujen kasvusta..

   Poista
  3. Missään en sanonut että useampi tulee halvemmaksi.:) ja kuten mainitsin puhuin vain materiaalista :) suurperheisiin en ota kantaa

   Poista
 8. Kiva kun joku uskaltaa kirjoittaa mielipiteensä mustaa valkoiselle. Itse kun olen sanonut omani ääneen niin olen voinut nähdä ne tikarit rintamuksissa ja kuullut olevani epänainen ja pettänyt koko naissukupuolen. Suomessa on asiat melko mallillaan. Saavutetuista eduista on vaan hiton vaikea päästää irti jos ei ole oikeita ongelmia.

  VastaaPoista
 9. "Ymmärrän yksinhuoltajat". Oletko yksinhuoltaja? Sitten et ymmärrä...

  VastaaPoista
 10. "Ymmärrän yksinhuoltajia". Et ymmärrä, jos et ole sellainen.
  T. Mielensäpahoittaja 😒😒

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin. Vanhempani on eronnut joten jollain tasolla taidan kuitenkin ymmärtää. Lähipiiriin kuuluu yksinhuoltajia. Monesti kuitenkin se kymppi menee johonkin turhaankin.

   Poista
 11. Minä en ainakaan tiedä enkä osaa kuvitella miltä tuo pieneltä kullostava kymppi tuntuu sellaisen silmissä kenel ei oikeasti ole ollut varaa edes pakolliseen ennen leikkausta?

  Suuret perheet, vaikkapa viidestä-kymmeneen lasta? Mikä määrä menetettyä rahaa se on jo vuodessa?
  Ja näitä perheitä on rutkasti nykypäin suomessa.

  Kirjotit rohkeasti, vaikka en täysin voi samaistua ajatuksiisi, sillä Vaikka päättäjät mainitsivatkin vain hieman nipistävänsä, suurelta varakaudelta se tuntuu perheissä joissa lähtökohtakin on heikko.

  Toivottavasti nipistävät jatkossa jostain muualta kuin lapsilta, heissä on tulevaisuus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toki suurperheissä määrä on isompi.
   Mun pointti ehkä lähinnä olikin että me kuitenkin saadaan ilmasta rahaa- voitais olla saamattakin :)
   Tietysti toivon ettei tarvisi perheiltä nipistellä kuitenkin

   Poista
 12. Laajensit just mun ajatusmaailmaa :D kiitos siitä! Loistava teksti :)

  VastaaPoista
 13. Ihana Salla ! Ja ihanaa että vihdoin ehdin/muistan kirjoittaa että ONNEAONNEAONNEA ihanasta pitkään toivotusta ihmeestä ♥ ♥ ♥ Minä täällä uutisen luettuani ihan kyynelehdin teidän onnesta ... :') Äläkä naura ite oot samanlainen itkupilli :D ! Minen malta odottaa että se sieltä putkahtaa ♥ Ja muistaakseni kysyit jossakin saisko olla raskausjuttuja niin kyllä kiitos! Mulla ei ole ikävä omaa enkä tahdo enää koskaan olla raskaana mutta niistä on silti niin kiva lukea, varsinkin sun. :3

  Mutta samoin tämäkin teksti, kuinka totta! Mä olen myös sitä sorttia jolla ei ole mitään aihetta valitukseen - oon mamu joka saa SILTI rahaa valtiolta kotona lusimisesta ihan vain syystä että olen ollut täällä paikallisten firmojen palkkalistoilla. Kuinka hurjan mahtavaa se onkaan. Varsinkin kun on tietoinen kuinka kurjasti asiat joissain ihan EU-maissakin on niin hohhoijaa. En oo tästä teidän lapsilisän tai kotihoidontuen määrästä yhtään tietoinen mutta jos kyse on ihan totta about kympistä kuussa niin kuten sanoit - pihistäisivät sitten valittajat JOSTAKIN MUUSTA SEN helvetti, se olis 100% varmasti tehtävissä. Jopa mulla joka oon jo valmiiks hyvinkin pihi, silti löytyis joku mitä ilman voisi myös varsin hyvin elää ja olla silti onnellinen. :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Melkeen nauroin mutta joo oot oikeessa. Musta on tullut kunnon märisiä :D ha kiitos <3 mä kyllä luulen että perun puheet masuikävästä hyvin pian:D
   Kotihoidontuki on n.300 + hoitolisä + mahdollinen kuntalisä tai korotus. Toki myös miinus verot. Itselleni jää alle 300:D lapsilisä oli yhdestä lapsesta n104 ja tulee nyt olemaan n 96 e. Ja mä oon sitä mieltä että todella monen kohdalla toi kymppi on jostain nipistettävissä!

   Poista
 14. Asia teksti :) tosin tätä uutta äitiä vain ihan periaatteesta ärsyttää leikkaukset, kun samalla joku muu saa enemmän. Esim. juurikin näille päättäjille ostetaan 8000€ kiukaita, monen satasen vilttejä, maksetaan takseja ja ties mitä.
  Ainahan sitä ihminen jollain tapaa pärjää, mutta etenkin harmittaa niiden äitien puolesta, jotka saavat 400-500€/kk. Heille taitaa olla suurin kolaus, etenkin kun vuositasolla laskee summia :/
  Meille tuo 10€ ei tunnu missään, kun kuitenkin saan hyvin äitiysrahaa ja mies voi painaa ylitöitä jos sikseen menee.
  Mutten minä silti kotona haluaisi maata jalat kohti kattoa :D hullukshan siinä tulisi!

  VastaaPoista
 15. Sitä mukaan, kun "taviksilta" vähennetään, pitäisi päättäjiltä vähentää etuuksia.
  Kiehun sisältä ja ulkoa, kun töitä tehtehneet maksavat järkyttävät verot palkoistaan ja kun apua tarvii, sitä ei saa. Oli kyse vanhemmista, vanhuksista tai työttömistä. Näistä voisi jauhaa ikuisuuden suu vaahdoten. :D

  Hyvä teksti kuitenkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joo o, ei suomessa kyllä töitä tekemällä rikastu :D tästä voin vaahdota myös! vaikka veroja noin muuten kannatan, niin en tässä mittasuhteessa, varsinkaan kun niin moni palvelu ei pelaa!! ja ei kustanneta niitä mitä pitäisi. Esim lastensairaalat yms pitäisi sieltä verorahoista ottaa ;)

   kiitos!:)

   Poista
  2. Kela ei maksa kenellekään kodinhoitotukea. Jokainen saa ihan omakustanteisesti hoitaa oman kotinsa.
   Se on kotihoidontuki, jota maksetaan lapsen ollessa pieni. 😊

   Poista
 16. No mun perheessä toi lapsilisän leikkaus tuntuu vuodessa yli 700 euroa. Samaan aikaan omassa kunnassani lopetettiin kuntalisä keikkatyötä tekeviltä, joten omalla kohdallani tuo tarkottaa noin 2500 euroa vuodessa pois. Ja voin kuulkaa sanoa, että tuntuu. Olen hoitovapaalla ja teen keikkatyötä, jotta voin hoitaa omat lapseni kotona. Ja pakko kommentoida tuohon harhaluuloon, että kulut on jotenkin pienemmät kun lapsia on enemmän kun voi kierrättää. Lapset kuulkaa kummasti tarvii kaikenlaista myös niiden kaukaloiden ja muiden härpäkkäiden jälkeen. Lapsilisien järkeistäminen on todellakin paikallaan, mutta olisi ollut vähintäänkin kohtuullista poistaa se sieltä missä niille rahoille ei tarvetta ole eli esim. tietyn vuositulorajan ylittäviltä. Ikinä koskaan ei perheessäni yksikään lapsilisä ole jäänyt tilille makaamaan. Ne on syöty, asuttu ja vaatetettu. Kaikkea hyvää. Terveisin kukkahattutäti

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Puhun materiaalista ja en kyllä keksi mitä pakollisia tarpeita on mitä kelan pitäisi kustantaa.:)
   Siis jos mietin esim meidän kaksi vuotiaan pakollisia tarpeita.... vaatteeT? Eikä niitäkään tarvi olla koko ajan ostamassa. Hygienia. No eipä paljon vaadi.
   Toki kasvaessa ruokakulut nousee/vesi yms mutta en usko että niin radikaalisti tai että kulutus olisi isompi mitä esimerkiksi ensimmäisen vauvavuoden aikana joutuu hankkimaan. Toki on hyvä jps lapsella olisi harrastus mutta en näe sen olevan kaupungin velvollisuus maksaa.
   ja missään en sanonut että se on tarpeeton, ei se meillekään ole. Mutta en minä usko että monen talous silti kaatuu tämän leikkauksen myötä.:)
   Meillä ei ole kuntalisää koskaan saatukaan, teen itse osa-aika työtä ja velkaa on paljon. Eli eipä tässä meilläkään seteleillä perseitä pyyhitä.

   Poista
 17. Mä en hyväksy tota leikkausta, koska mun mielestä se on huono (poliittinen) suunta lähteä kulkemaan. Mitä jos ens vuonna leikataan taas 10e? pystyykö sen sillonkin nipistämään jostain? kuinka pitkälle ylipäänsä ajatellaan köyhien lapsiperheiden voivan nipistää? Jos lapsilisistä halutaan säästää niin mun mielestä olis ollu parempi pistää joku tuloraja niiden nostamiseen, koska ei ne rikkaat niitä tartte. Nyt periaatteessa kasvatettiin tuloeroja, koska rikkailla toi ei tunnu, mutta köyhissä perheissä voi tuntuakki.

  Tavallaan noi tuet on "ilmasta rahaa" mut toisaalta ei, koska me maksetaan veroja, mistä nää asiat kustannetaan. Ja jos vanhemmille ei maksettais lasten kanssa kotona olemisesta niin ne olis päivähoidossa ja yks lapsi maksaa päivähoidossa paljon enemmän kuukaudessa, kun mitä noi tuet on. Eli kyllä tosta hyötyy joku muukin, kun se kotona lasta hoitava vanhempi. Tietty voitais lakkauttaa kaikki tuet ja päivähoitomaksuissakaa ei tartteis jeesailla, mut miten pitkään suomen valtio pysyis pystyssä jenkkimallilla?

  Tietenkään noita rahoja ei oo ensisijasesti ajateltu harrastus tai vapaa-ajanelämys kustannuksiin, mut noiden tukien yks tarkotus on tukea lapsiperheitä, jotta ne kasvattais hyviä, tuottavia kansalaisia syrjäytyneiden nuorten ja aikuisten sijaan. Eli jos se ylimääränen kymppi mahdollistaa sen et joku 15-vuotias voi harrastaa jotain tai pääsee sillon tällön leffaan tai jotain muuta, mikä tukee sen hyvinvointia tai sen vanhempien hyvinvointia niin se on mun mielestä ihan ok ja tulee loppupeleissä valtiollekki paljon halvemmaks. Mun mielestä ennen tätä leikkausta oiski pitäny tehä kattava selvitys, että miten se vaikuttaa just niihin kaikista köyhimpiin perheisiin ja siltä pohjalta miettiä sen järkevyyttä.

  Ja niinku joku mainitsiki niin samassa suhteessa voitais ottaa päättäjiltä, kun mitä otetaan kansalaisiltaki. Mikä on ton kympin suhteellinen osuus suomalaisten köyhien perheistä, sama suhteellinen osuus vois lähtee päättäjien palkoista tai eduista.

  T. lapseton ja ilmeisesti kukkahattutäti ;D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuten tekstissäkin mainitsen, olen samaa mieltä siitä että on parempiakin päitä leikata. En tue ensisijaisesti perheiltä ottamista mutta nyt kuitenkin tässä tekstissä puhun lähinnä juuri siitä miten moni valittaa turhaan. Meille se kymppi ei ole todellakaan turhaa rahaa mutta voidaan nipistää muualta joten en valita :)
   Mutta todella hyviä pointteja, kiitos kommentistasi:) musta on kiva että tulee myös eriäviä mielipiteitä varsinkin kun ne on näin asiallisia, kattavia joissa on oikeasti pointtia eikä pelkkää pätemisen tarvetta.:)

   Poista
 18. Mä oon vähän sitä mieltä, että kun asumme yhteiskunnassa, jossa raskauden kontrollointi on helppoa ja halpaa, niin miksi pitää hyysätä valtioin tasolta niin paljon. Mulla on vinkki, mitäpä jos ihmiset hankkisi lapsia, kun heillä on varaa. Tulee vaan niin mieleen erilaiset äidit ohjelmassa pariskunta, joka teki vielä yhden lapsen, koska ehkäsy oli niin kallista (ja loppujen lopuksi pyysivät rahaa kelalta kierukkaan.) Otan kantaa vain perhesuunnittelun puolesta, en vahinko tai teiniraskauksiin tai yllättäviin tapahtumiin, esim. sairaus tai irtisanoutuminen. Jokainen on kuitenkin vastuussa omasta elämästä ja tulee pärjätä niillä resusseilla mitä on. Eli siis oma talous kuntoon ennen kuin ryhtyy huolehtimaan muista. JOkaisen unelman eteen täytyy tehdä usein töitä, oli kyseessä sitten ulkomaan matka, asunto tai lapsi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin ja näin, ihan täysin en pysty allekirjoittamaan. Varallisuus on sellainen mikä saattaa yllättäenkin kääntyä päälaelleen. Lomautukset, irtisanomiset, sairastumiset yms. Tilanne on voinut olla hyvä lapsia tehdessä.
   Kyllä musta on hyvä, että perheitä tuetaan rahallisesti, ei meilläkään olisi saumaa jäädä kotiin vain miehen palkalla. Toki jos haluttaisiin luopua talosta, autosta yms niin olisihan se mahdollista. Ei siis musta lapsien teko olisi rahakkaiden etuoikeus, mutta aina on kaikkien etu, että talous on balanssissa=)

   Poista
 19. Lähetä tää ihmeessä johonkin yleisönosastopalstalle, sillä tällä mielipiteellä on arvoa ja varmasti herättää keskustelua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. heh, en mä taida kehtaa lähteä suuta soittelemaan ;)

   Poista
 20. Kuitenkin lapsilisä on perustettu sillon kun Suomella meni hyvin ja haluttiin lisää tukea vähävaraisia perheitä. Tarkoituksena mun mielestä ihan turha tuki, sillä yhtälailla ne rikkaatkin perheet sen sai. Ja mun mielestä olis hyvä jos lapsilisä jaettais perheille esim. Liikunta tai ruokaseteleinä. Sillon ne varmasti menis niille lapsille ja niiden hyväks, ja kunta edistäisi omaa toimitaansa. Harvoin niillä perheillä on varaa viedä lapsiaan kunnolla uimaan jnejne niin seteleillä sekin mahdollistettaisiin. Koska mä ainakin myönnän, että koko lapsilisä ei mene pelkästään Pyrylle, jolle se on tarkoitettu. Kyllä mä välillä sillä itselleni jotain ostan vaikka meilläkin tiukkaa on :D Kuulun kuitenkin hyvinkin niihin vähävaraisiin.

  VastaaPoista

Kiva, jos jätät jäljen käynnistäsi ♥