SOCIAL MEDIA

ITSEPÄ LAPSESI HOMMASIT

12/11/2014
Itsepä olet lapsesi tehnyt- jos 12 tuntia supistuksia ja 15 minuuttia ponnistusta ei antanut siihen vastausta, niin nytpähän tiedän. Niin makaa kuin petaa.
Olisit miettinyt kahdesti ennen lasten hommaamista- se ei muuttaisi mitään. Ei vaikka olisin miettinyt useammankin kerran. Tässä seisoisin silti.


En taida olla ainut näiden lausahduksien todistaja? Jos erehdyt ääneen myöntämään, että nyt on rankkaa ja äitiä vähän väsyttää, osoittaa rivi syyttäviä sormia kovaan ääneen kuorossa huutaen, että itsepä olet itsesi tuohon tilanteeseen ajanut. Että turha nyt enää kyykistää kun paskat on jo housussa.
Itse sinä olet ne lapset hankkinut joten pärjäile.

Niin, pärjäile. Tuttua huttua täälläkin ruudun takana. Kun multa kysyy miten menee ja mitä kuuluu niin vastaus on aina sama: ihan hyvin ja sitä samaa. Lyhyesti ja ytimekkäästi koska olenhan suomalainen ja minä pärjään itsekseni. Ei sillä, useimmiten arkeni onkin sitä samaa ja ihan hyvin pyyhkii pääsääntöisesti, joten mitä turhia jaarittelemaan, mutta kyllä sitä herkästi tulee oltua tuppi suuna silloinkin kun tekisi mieli purnata.

10245364_10201779713835391_7309114658386268431_n


Mikä siinä onkin niin hienoa siinä pärjäämisessä? Miksi kukaan edes  tyytyy pelkkään pärjäämiseen? Minä ainakin henkilökohtaisesti haluan enemmän kuin pärjätä, tahdon enemmän kuin vain yrittää suoriutua arjen askareista ja vaadin, ettei aina tarvitse olla vahva. 


Jokunen aika sitten luin facebookin yhdeltä kuuluisalta palstalta, kuinka joku piti äärettömän hulluna sitä, että lähes tuntematon naapuri oli tullut pyytämään hoitoa lapselleen pariksi tunniksi. Hän ei ollut ehtinyt jeesimään omien kiireidensä takia, mutta minua jäikin hämmentämään se, miten kyseistä äitiä leimattiin huonoksi.
Jos minun naapurini tekisi samoin ja en olisi töihin lähdössä, pyytäisin sisälle. Ainoa ajatus mikä kävisi mielessä olisi, että tuolla ei taida olla muitakaan ja onneksi uskalsi pyytää apua. 

En nyt koita kiillottaa omaa sädekehääni tai kertoa olevani laupias samarialainen. 
Koitan vain sanoa, että juurikin tälläisen ajatusmaailman takia, on äitien hirveän hankala sanoa ääneen ne pahimmat ja raskaimmat ajatukset. On äärimmäisen rohkeaa uskaltaa sanoa, että nyt tarvis jonkun ottaa koppia. Vielä hienompaa on, että joku olisi ottamassa vastaan ilman heittämättä paskamutsi-leimaa otsalle. 

Aina toisinaan tulee itsekin uitua hyvinhyvin syvissä vesissä. Takana rankka päivä, jonka jälkeen saat tapella uhmakkaan kanssa niin ruokailusta, lattialle piirtämisestä kuin päiväunille menemisestä, tekisit mitä vain yhdestä kupista _kuumaa_ kahvia ja lapsi juoksee nauraen kolmattakymmenettä kertaa makuuhuoneesta.
Ja itseä ei naurata, ei sitten tippaakaan. Saatan ajatella niin kamalia, että hävettää.
Ja tiedättekös, minä en usko, että yksikään vanhempi voi käsi sydämellä sanoa, ettei kuunapäivänä ajattele lähettävänsä lastansa Timbuktuun tai antavansa korville niin, että ne punoittaa edelleen ensi vuonna loistokkaammin kuin Petterin punainen kuono. Jos näin väittää niin valehtelee mutta jos näin muka oikeasti on niin vaadin jakamaan meille kanssasisarille fengshuisi salaisuuden.


zsrc="https://farm9.staticflickr.com/8634/15812797050_8a11e1e257_o.jpg" width="800" />

Oliver ottaa minut illalla kainaloonsa, pussaa otsalleni ja sanoo: "Äiti'akas kainaloon, paijjaa" ja niin hän minua silittää poskesta. Käperryn tuohon pienen pieneen kainaloon ja kuiskaan: "Arvaa mitä?" - Äiti 'akastaa. Maasta kuuhun asti. Ja taas muistan, että kaikista kompasteluista huolimatta hoidan hommani aika hyvin.

20 kommenttia :

 1. Ah mahtavaa tekstiä ja aitoja ajatuksia, näitä on mukava lukea. :)

  VastaaPoista
 2. Ihana! Rehellinen ja aito, täynnä tuttua tunnetta. Miten osaatkin pukea kaiken niin täydellisesti oikeisiin sanoihin? ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. <3 mä vaan oksennan kaiken miltä itsestä aina toisinaan tuntuu ;)

   Poista
 3. Miksi valittaminen ja kitiseminen sitten olisi hienoa? Jos pääasiassa pärjäät loistavasti eikä väsytä. Miksi hetkellisestä väsymisestä pitäisikään tehdä iso asia? Joo jokainen tietää että joskus väsyttää. Silloin käännytään niiden läheisten puoleen. Olen itsekkin vahtinut hetkellisesti toisten lapsia vaikken varsinaisesti ole kauhean tuttu näille ihmisille. Voin kertoa ystävälleni jos minulla on pahaolla ja tiedän hänen kuuntelevan. En siis koe ettei sitä saisi ääneen sanoakkin että nyt kuuntele kun puran hetken pakkaa. Pääpiirteissään kuitenkin todellisuus on se että olen aikuinen ja minulla on vastuu jälkeläisistäni vaikka väsyttäisi.

  Minun salaisuus on varmaan se etten osaa ottaa lapsen kiukuttelua ja temppuilua vakavasti. Siinäpähän mesot. Äiti on kallio ja siihen kestää takoa.

  Miksi vastasin sulle. Niin koska en tykkää tällaisista vallitsevista yleistyksistä joista jokainen bloggari sitten rutisee vuorollaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Koska kaikilla ei ole sitä ihmistä jolle "valittaa ja kitistä" ja pyytäessä apua puolitutulta on heidän asenne usein juurikin omasi kaltainen.

   Kiva jos olet pärjännyt aina omillasi ja lasten kitinä muistuttaa sinulle lähinnä musiikkia korville, ei se silti tarkoita että apua pyytää olisi heikompi tai lapsen huutoon väsyvään ei lapsi voisi luottaa kuin kallioon.
   Jotkut myös väsyy herkemmin ja taustoja tietämättä ei voida tuomita, hyödyllisempää olisi auttaa kuin syyttää valittamisesta.
   jos tekstini laittaa ärsyyntymään suosittelen skippaamaan. :)

   Niin ja ps jos kerran olet auttanut puolituttua niin et tainnut ajatella toisen vain kitisevän? Vai? Eihän täällä täydy kenenkään yksin pärjätä vaikka lapset onkin omia. Kyllä ennenkin koko kylä kasvatti;) tottakai päävastuu on vanhemmilla mutta ei siitä yksin pärjäämisestä mitään mitalia saa. Tuskin edes hyvää mieltä.

   Poista
 4. Tää oli niin hyvä, ei lisättävää<3 :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos!:) tää on sellainen aihe mistä keksin lätistävää vaikka koko päiväksi :D

   Poista
 5. Hienoa tekstia ja niin totta <3 Annetaan itsellemme ja muille armoa.

  VastaaPoista
 6. BINGO ! Onneks uhmaikä ei kestä ikuisesti ja poikien teini-ikä ei ole _normaalisti_ yhtä hirveä kun tyttöjen - sanoi mun äitini, yhden pojan ja kahden tytön äiti. :D Yritän sen toivossa selvitä tästä järjissäni ja otan kans vastaan niitä feng shui-ohjeita, noi anonyymin laittamat ylemmät oli aika huonoja haha. :D Okei, mulla on sentään aurinko ja vähän pidempään valoa joka auttaa jo huimasti. Suomen talvessa olisin saattanut jo varata itse lipun sinne Timbuktuun. :D Oli kyllä ihana teksti Salla ja ihan sullekin tiedoks, luen kyllä kaiken, kommentointi imetyksen lomassa on vaan hankalaa ja sit myöhemmin aina unohdan! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo siis mä en kyllä laskisi meidän pojan kohdalla sen varaan :D ja ilmeisesti teilläkin on aika draaman hakuinen poika siellä ;) ymmärrän hyvin että et ole k onneton, itsekin kun olen puhelimella niin kommenteiden laittaminen tuntuu niin raskaalta vaikka haluaisikin ja mulla ei sentään ole tissinyysyä :D mutta ihana kuulla sinusta ja Kerrohan miten arki siellä kahden söpöläisen äitinä sujuu? <3

   Poista
 7. Huippu teksti, toistan nyt aiemmin kommentoineita, aitoa ja rehellistä, ripauksella huumoria. Tykkään :) Aihe on vaikea, ensin lähiaikojen ikävien perhesurmien johdosta toitotetaan että pyydä apua, ja sitten toiselta taholta saa sitä paskaa niskaan jos pyytää sitä apua..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos <3 juurikin näin. Niin tai näin niin aina väärinpäin.

   Poista
 8. Salla hieno postaus! Täyttä asiaa! :)

  http://ourjourney-tanja.blogspot.fi/

  VastaaPoista
 9. Hih sulla on niin hassu tapa kirjottaa. Hyvä teksti! :) Se on kyllä jännä tosiaan, ettei äidit sais marmattaa sillä monesti se puhuminen auttaa ja se, että joku kuuntelee mieluummin ku sanoo noita postauksen ekoja heittoja. Monesti ku saa edes sanotuksi, että joskus väsyttää ja ärsyttää, niin se jo helpottaa. Ja hyvä myös tuo Maarian kommentti tuolla ylempänä :) Oon koittanut pohtia paljon sitä asiaa miksi juuri äidit ovat niin ilkeitä toisilleen esim tuolla keskustelupalstoilla ja muutenkin..hyökkääviä.. tiiät varmaan mitä tarkotan. Vanhemmuus on varmaan sitten niin tärkeää, että jokainen haluaa olla siinä täydellinen vaikkei täydellistä oikeesti ees oo olemassa. Jänniä juttuja nämä vauvat, lapset, kasvatus ja vanhemmuus. :DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. heheeee, kiitos<3 ja itse olen onnekas kun omaan ison tukiverkoston mutta saahan sitä joskus silti nurista, että väsyttää, eihän siitä tukiverkostosta muuten olisi hyötyä;)
   Ja onhan tää vanhemmuus ja kasvatus välillä olevinaan sellaista ydinfysiikkaa ja oikeaa ratkaisua ei ole, kun niin tai näin niin se on aina väärin!

   Poista
 10. Nykyään vastaan aina noin kun joku kysyy miten menee "Ihan hyvin menee!" ja hymyilen perään. Kukaan ei oikeasti ole kiinnostunut siitä että ei menekään niin hyvin. Suomessa ei saa sanoa että väsyttää ja kaipaisi apua.

  Kun olin vielä mieheni kanssa yhdessä meille tarjottiin apua. Tarjottiin lastenhoitoapua että pääsisimme yhdessä syömään tai leffaan. Nyt kun olen yksinhuoltaja niin kukaan ei enää tarjoa apua vaikka nyt sitä oikeasti tarvitsisin. Esim. jotta pääsisin edes joskus ruokakauppaan yksin tai hammaslääkärille....

  Tekisi mieli itkeä, huutaa ja raivota. Minulla on kaksi pientä lasta, nivelreuma joka oireilee ja kokopäivätyö. En jaksa, en kykene, auta nyt edes joku. Käsiä sattuu ja nukuttua ei saa kun nuorempi lapsista valvottaa. Mutta mikäs siinä. Itse olen lapseni tehnyt. Oma vika pieni sika. Toivottavasti lapset ei huomaa, eikä aikuisena muista miten vaikeaa äidillä oli jaksaa ja pärjätä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi :/ koita sinäkin vaan rohkeasti sanoa jollekkin että apua tarvitset. ei se oo häpeä tai heikkouden merkki ollenkaan, jos vaikka joku tarttuisi ja auttaisi :/ Tai soittaa jos saisit ulkopuolista apua? onko teillä MML tai jotain? Voi kun on kurja tilanne ;/

   Poista

Kiva, jos jätät jäljen käynnistäsi ♥